responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 1159

طالقانی، بوستان جنگلی


نویسنده (ها) : شیوا جعفری

آخرین بروز رسانی : دوشنبه 12 خرداد 1399

تاریخچه مقاله

طالقانی، بوستان جنگلی \ būstān-e jangalī-ye tāleqānī \ ، بوستانی در شمال تپه‌های عباس‌آباد، واقع در منطقۀ 3 شهرداری تهران.
بوستـان طالقـانی با مساحتی حدود 000‘310 مـ2، از شمال و شرق به بزرگراه حقانی، از غرب به بزرگراه مدرس، و از جنوب به بزرگراه شهید همت محدود می‌شود. این بوستان با سیمای شبه‌جنگلی و توپوگرافی تپه‌ماهوری، در شمال اراضی و بر روی تپه‌های عباس‌آباد قرار دارد.
بوستانی که امروزه طالقانی نام دارد، در دو دورۀ پهلوی، 15 اسفند نام داشت (15 اسفند = روز درخت‌کاری) و یکی از 4 بوستانی بود که در قالب پروژۀ فضای باز و سبز و محوطه‌سازی طرح شهستان پهلوی سابق (نک‌ : ه‌ د، عباس‌آباد) طراحی گردید؛ اما به‌سبب عدم اجرای کامل این طرح، سرانجام تنها طرح این بوستان بود که اجرا گردید. طرح بوستان به وسیلۀ لوئیس دیویس و مشاوران اسپانیایی (ایوتک) تهیه، و از طرف دولت اسپانیا به دولت ایران هدیه شد.
ساخت بوستان در 1350 ش به تصویب رسید و اجرای آن در 1356 ش آغاز شد و سرانجام در 1360 ش به بهره‌برداری رسید. در اواخر سال 1361 ش ادارۀ این بوستان به سازمان جنگل‌داری و مراتع واگذار شد؛ اما طی سیاست یکپارچه‌سازی بوستانها، ادارۀ آن به سازمان پارکها و فضای سبز سپرده شد و در 1369 ش ادارۀ آن به منطقۀ 3 شهرداری تهران واگذار گردید.
این بوستان دارای 3 درِ ورودی است که همه در شرق بوستان واقع شده‌اند. بوستان طالقانی به‌سبب واقع شدن در ارتفاع، چشم‌اندازی مشرف به شهر تهران دارد و قسمت جنوبی آن دارای طرح حلزونی‌شکل، و از درختان بلوط ایتالیایی پوشیده شده است.
بزرگ‌ترین درازای بوستان بیش از 990 متر، و بیشترین پهنای آن متجاوز از 270 متر است. در مجموع بالغ بر 514‘40 اصله درخت و درختچه در این بوستان وجود دارد و تنوع گونه‌های درختی بوستان حدود 75 نوع است؛ ازجمله درختهای ارغوان، نارون، سپیدار، سرو، صنوبر، شمشاد، کاج، اقاقیا، افرا و انجیر، و درختچه‌های آن یاس زرد و توری‌اند. گونه‌ای نادر از درخت بلوط همیشه‌سبز در این بوستان وجود دارد. پوشش گیاهی یونجه و ژونی پروس و درختچه‌های زینتی نیز در آن فراوان است.
مسـاحت اعیـانی بوستـان طالقـانی 466 مـ2 است. نمازخانه، دو زمین بازی برای کودکان، میز شطرنج، زمینهای ورزشی (بسکتبال و پینگ‌پنگ)، آب‌نما و برکه، بوفه و سرویس بهداشتی از امکانات رفاهی بوستان است. این بوستان توسط یک حلقه چاه و همچنین قناتی که به نام مدرس معروف است، آبیاری می‌شود. مادرچاه قنات در میدان تختی در محلۀ الٰهیه در منطقۀ 1 شهرداری تهران واقع شده است. این قنات پس از عبور از خیابان تختی از رُفوژ وسط بزرگراه مدرس می‌گذرد و سپس در بوستان طالقانی می‌ریزد. همچنین در این بوستان دو مخزن آب 800‘1 و 000‘1مترمکعبی نیز وجود دارد (فهرست ... ، بش‌ ؛ «پارک ... »، بش‌ (.

مآخذ

اطلس بوستانهای شهر تهران، سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران، تهران، 1386 ش؛ «پارک طالقانی»، کتاب اول (مل‌ )؛ فهرست بوستانهای منطقۀ 3 شهرداری تهران، واحد روابط عمومی منطقۀ 3 شهرداری تهران؛ ولی‌زاده (مسئول بوستان طالقانی)، مصاحبه با مؤلف؛ نیز:

Ketabeavval, www.ketabeavval.ir / tehran / 21.

شیوا جعفری

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 1159
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست