علیاکبر، امامزاده \ emām-zāde alī-akbar \ ، امامزادهای در محلۀ چیذر، واقع در منطقۀ 1 شهرداری تهران.
بنای ایـن امامزاده بـا مساحتی حـدود 000‘2 مـ2 در محلۀ چیذر، میدان امامزاده علیاکبر و در بالاترین سطح تپۀ چیذر واقع شده است (اخوان، 94؛ «امامزاده علیاکبر»، بش ). نسب این امامزاده به امام سجاد (ع) بازمیگردد. در کتاب کنز الانساب (ص 41) از این امامزاده به امامزاده علیاکبر بن ابراهیم بن حسین بن امام سجاد (ع) یاد شده، و آمده است که در ده «شیراز» به شهادت رسیده است. به نظر میرسد نام «شیراز» تصحیفی از «شیزر» باشد که بعدها به «چیذر» بدل شده است. بنای امامزاده علیاکبر که تاریخ ساخت اولیۀ آن مشخص نیست، درگذشته بسیار ساده و بیپیرایه بود؛ نیز بنای جدید که در 1369 ش احداث شده، دارای معماری سنتی و گنبد بزرگی به رنگ سبز است. همچنین ضریح طلایی این امامزاده در 1370 ش به جای ضریح چوبی نهاده شده است. در سمتغربی بقعه دری وجود دارد که با عبور از آن میتوان به حسینیۀ امامزاده راه یافت. این بقعه فاقد هرگونه اشیاء تاریخی و هنری است («امامزاده علیاکبر»، بش ؛ «امامزاده علیاکبر چیذر»، بش ). امامزاده علیاکبر دارای گورستانی است که تا چندی پیش، قبوری از سدۀ 9 ق را در خود جای داده بود. بهنظر میرسد که این مکان محلی برای اعتکاف و اجرای مراسم و مراحل مسلکی درویشان بوده است. امروزه (1387 ش) قدیمیترین قبر شناختهشده در محوطۀ گورستان، سنگنبشتهای با تاریخ 1210 ق است (اخوان، 95؛ مصطفوی، 1 / 238).
مآخذ
اخوان توکلی، فرناز، «گزارش شناسایی مقدماتی گورستانهای تاریخی شهر تهران»، پژوهشنامه، تهران، 1379 ش، دفتر یکم؛ «امامزاده علیاکبر»،شبکۀ امام صادق (ع) (مل )؛ «امامزاده علیاکبر چیذر»، کتاب اول (مل )؛ مصطفوی، محمدتقی، آثار تاریخی طهران، تهران، 1361 ش؛ کنز الانساب، بمبئی، 1302 ق؛ نیز:
Imam-Sadiq, www. imam-sadiq. net / sub / imz / 8-6 / first. htm(acc.Feb.15,2009);Ketabeavval, www. ketabeavval. ir / Tehran / 2323.aspx + …(acc. Feb. 15, 2009). حسن موسویزاده