کرفس کوهی \ karafs-e kūhī \ ، گیاهی علفی با ساقهای بلند، دارای خواص دارویی. این گیاه که در زبان هندی و پشتو فطراسالیون خوانده میشود، در منابع طب سنتی با نامهای بادیان کوهی و کرفس جبلی یاد شده است. جرجانی در ذخیرۀ خوارزمشاهی، فطراسالیون را گونهای از کرفس کوهی معرفی میکند که بر سنگ میروییده است (2 / 67). کرفس کوهی گیاهی با بلندی حدود 5 / 1 متر، دارای برگهای بزرگی به درازای 30 تا 50 سانتیمتر است (میرحیدر، 2 / 274؛ زرگری، 2 / 551؛ ابنسینا، 2 / 191). برگهای آن به صورت پیاپی تقسیمبندی شده است و به بخشهای باریک منتهی میشود. گلهای کرفس کوهی به رنگ زرد، و میوۀ آن معطر و نسبتاً شیرین است و به شکل خمیده و کوتاه، دارای بالهای کوچک و موجداری است که تخمهای گیاه در آن قرار دارد. از نظر ترکیبات شیمیایی، میوۀ کرفس کوهی دارای اسانس معطر، آلکالوئید و والریک اسید استر است (میرحیدر، همانجا؛ زرگری، 2 / 551-552؛ عقیلی، 656). این گیاه در هندوستان، کشمیر، افغانستان و ایران میروید. در کوههای شمیران این گیاه در بلندیهای میان 500‘1 تا 600‘2متری از سطح دریا به چشم میخورد. از دیدگاه طب سنتی، کرفس کوهی دارای طبیعتی گرم و خشک است. میوۀ آن محرک، بادشکن، تقویتکنندۀ معده، ادرارآور و قاعدهآور است. سنگ مثانه را خارج میسازد؛ نیرودهندۀ بدن است و قدرت کبد را بالا میبرد؛ مصرف آن موجب کمشدن التهاب و درد میگردد؛ برای علاج صرع سودمند است؛ دانههای کرفس کوهی معده را تقویت میکند و نیروی جنسی را افزایش میدهد؛ ریشۀ آن نیز تسکیندهندۀ خارش است؛ قاعدهآور است و به خروج آسان و سریع جنین کمک میکند (میرحیدر، 2 / 275؛ زرگری، 2 / 553؛ عقیلی، همانجا؛ جرجانی، الاغراض ... ، 1 / 256-257).