responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 1676

هملون، تنگه


نویسنده (ها) : ناصر پازوکی طرودی

آخرین بروز رسانی : شنبه 7 تیر 1399

تاریخچه مقاله

هملون، تنگه \ tange-ye hamelūn \ ، تنگه‌ای میان شهر میگون و روستای جیرود.


این تنگه حدفاصل شهر میگون و روستای جیرود و در ادامۀ مسیر میگون به شمشک در °51 و ´28 و ´´53 طول شرقی، و °35 و ´59 و ´´5 عرض شمالی در ارتفاع 311‘2متری از سطح دریا واقع شده است. پهنای تنگۀ هملون در آغاز حدود 10 متر است که دو طرف آن را صخره‌های بلند سنگی در برگرفته است؛ اما پس از طی حدود 50 متر پهنای تنگه فراخ‌تر شده، در پهن‌ترین محلِ خود به حدود 50 متر می‌رسد. تنگۀ هملون حدود 4 کمـ به سوی غرب امتداد می‌یابد.
دوطرف تنگه دارای شیبی ملایم است که سرانجام به ارتفاعات شمال و جنوب منتهی می‌شود. بخشی از دامنه‌های کوههای شمال و جنوب تنگۀ هملون بر اثر بارشهای جوی شسته شده است و خاک کافی برای رویش گیاه ندارد. انتهای غربی تنگۀ هملون به کوه سی‌چال ختم می‌شود که در مرز رودبار قصران و شهرستانک قرار دارد. در جنوب شرقی تنگۀ هملون، کوه هملون، در جنوب غربی آن کوه صندوق‌چال، و در شمال آن کوههای سُرخک و قلهک که از کوههای غرب روستای جیرود هستند، قرار گرفته‌اند.
در بخشی از ورودی تنگۀ هملون قلعۀ کیقباد که از قلعه‌های تاریخی منطقه است، و در میانه‌های تنگه نیز دو غار تاریخی، و در انتهای آن نیز یک محوطۀ تاریخی به نام لار هملون وجود دارد. در طول تنگۀ هملون بخشی از باغهای کشاورزان شهر میگون که عمدتاً درختهای گیلاس و گردو هستند، قرار دارد.
از میان تنگۀ هملون رودی کوچک که حاصل چشمه‌ها و آبریز کوههای اطراف است، از غرب به شرق جریان دارد و بخشی از آب رودخانۀ جاجرود را تأمین می‌کند. طول مسیر تنگۀ هملون به‌سبب وجود چشمه‌های پرشمار و مراتع سرسبز و باغهای متعدد، از مسیرهای کوهنوردان حرفه‌ای است و هرروزه شماری افراد در آن رفت‌وآمد می‌کنند. از انتهای تنگۀ هملون راهی به گردنۀ دیزین وجود دارد و بسیاری از کسانی که برای اسکی به دیزین می‌روند، از این راه به میگون باز می‌گردند.
تنگۀ هملون از نقاط زیبای رودبار قصران است، اما به‌سبب مسیر پیاده‌روی نسبتاً طولانی آن، افراد کمتر آنجا را برای تفرج و گردش انتخاب می‌کنند. این امر موجب بکرماندن طبیعت زیبای این تنگه شده است.

ناصر پازوکی طرودی

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 1676
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست