responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 23

ابوذر


نویسنده (ها) : محسن سلیمانی

آخرین بروز رسانی : دوشنبه 4 دی 1402

تاریخچه مقاله

ابوذر \abūzar\، محله‌ای واقع در جنوب شرقی تهران، منطقۀ 15 شهرداری.
این محله با وسعتی در حدود 301 هکتار، از شمال به بزرگراه شهید محلاتی (آهنگ سابق)، از جنوب به بزرگراه امام رضا (ع)، از شرق به بزرگراه بسیج (افسریۀ سابق) و از غرب به خیابان خاوران محدود است (نقشه ... ).
زمینهایی که محلۀ ابوذر در آن واقع است، در گذشته کشتزارهای روستای بزرگ دولاب بوده که به زیر کشت گندم می‌رفته است؛ اما در سالهای آغازین دهۀ 1350 ش، شرکت «آپارتمانی شرق» آن را خریداری کرد (شهرداری ... ، بش‌ ). در آن زمان، این زمینهـا جزو طرح 25ساله بود؛ یعنی افراد پس از خرید زمین تا 25 سال اجازۀ ساخت‌وساز در آنها را نداشتند. آغاز ساخت‌وساز در این محله به سال 1357 ش، هم‌زمان با پیروزی انقلاب اسلامی بازمی‌گردد. تا پیش از این، نام محله و بلوار اصلی آن، به‌نام رضا پهلوی خوانده می‌شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سهام‌داران شرکت آپارتمانیِ شرق، زمینها را تفکیک کردند و به فروش رساندند. این زمینها به‌سبب آنکه خارج از محدودۀ خدمات شهری قرار داشت، قیمت نازلی داشت و ازاین‌رو، خیلی زود به فروش رسید، و بخشی از زمینها نیز به‌صورت دولتی و به‌شکل تعاونی واگذار شدند. از جملۀ این زمینها می‌توان به زمینهای موجود در خیابانهای نصر و گلستانها اشاره نمود که ازلحاظ امکانات نیز این بخش نسبت‌به دیگر بخشهای محله در سطح پایین‌تری قرار دارد و قواره‌های کوچک‌تری را نیز شامل می‌شود (همان).
براساس سرشماری 1385 ش، محلۀ ابوذر بیش از 669‘30 تن جمعیت داشته است. این محله دارای 8 بوستان بـا مجموع 320/ 150مـ2 فضـای سبز، 4 سـالن نمایش و آمفی‌تئاتر، دو خانۀ اسباب‌بازی، دو کتابخانه، دو خانۀ سلامت، دو مجموعۀ ورزشی، 7 قطعه زمین چمن مصنوعی، دو استخر و سونا، 4 باب حسینیه، دو باب دارالقرآن، و 7 باب مسجد است. این امکانات، زندگی را برای باشندگان این محله مطلوب کرده است؛ با وجود این، عبور مسیل سرخه‌حصار از داخل محله و تبعات منفی زیست‌محیطی آن، حجم سنگین تردد وسایل موتوری از خیابان خاوران و بزرگراه بسیج، و وجود پایانۀ خاوران به‌عنوان منبع نشر آلودگی صوتی و هوا، از جنبه‌های منفی محلۀ ابوذر است (همان).

مآخذ

شهـرداری منطقۀ 15 (مل‌ )؛ نقشـۀ راهنمـای منطقـۀ 15 شهرداری تهران، گیتاشناسی، تهران، شم‌ 315؛ نیز:


Region15, www.region15.tehran.ir/ Default.aspx?tabid= 967.
محسن سلیمانی

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 23
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست