responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 482

آهیلو


نویسنده (ها) : گلاله هنری

آخرین بروز رسانی : پنج شنبه 14 آذر 1398

تاریخچه مقاله

آهیلو \ āhīlo\ ، غذایی محلی تهیه شده از گیاهی به نام آهیل موجود در منطقۀ شمیرانات. این غذا در بیشتر روستاهای منطقه ازجمله دربندسر، شمشک، شمشک بالا، و درود پخته می‌شود.
آهیل به معنای عدس و گیاهی خاکستری رنگ، ماش‌مانند و تلخ است که محلیها به آن گابدونه (گاودانه) می‌گویند و آن را در تابستانها می‌چینند. در گذشته، برای از بین بردن تلخی آهیل، آن را 3 تا 4 بار می‌جوشاندند، سپس در گونی کنفی می‌ریختند و زیر آبشار روی تخته سنگی می‌گذاشتند، و پس از چند روز که تلخی‌اش از بین می‌رفت، آن را روی پشت بام پهن می‌کردند تا خشک شود. سپس دانه‌های خشک‌شده را به آسیاب می‌بردند، آن‌گاه آرد زردرنگی را که از آن به دست می‌آمد، در انبون می‌ریختند و رویش نمک می‌پاشیدند.
آرد آهیل با پیاز، اسفناج خردشده، و زیره از مواد تشکیل‌دهندۀ آهیلو به شمار می‌رود. این غذا شبیه کاچی است و مردم دربندسر برای تهیۀ آن، پیاز داغ را با آب یا آب گوشت جوش می‌آورند و آرد آهیل را در آن حل می‌کنند و در پایان برگه‌های سیب ترش را به آن می‌افزایند.

گلاله هنری

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 482
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست