responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 712

جوزک


نویسنده (ها) : ناصر پازوکی طرودی

آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 20 آذر 1398

تاریخچه مقاله

جوزک \ jowzak\ ، روستایی واقع در فاصلۀ 15 کیلومتری جنوب شرقی روستاهای کلان و لواسان بزرگ نزدیک روستای پورزند و شهرک پردیس. در سمت شمال روستای جوزک سنگ‌کوه با ارتفاع 210‘2 متر واقع شده است و از سمت غرب آن نیز خط انتقال نیرویی عبور می‌کند که برق تولیدی نیروگاه آبی روستای کلان را به شهر بومهن می‌رساند. فاصلۀ روستای جوزک با روستای پورزند حدود 7 کمـ ، و با شهرک پردیس حدود 3 کمـ است.
این روستا در دشت نسبتاً همواری که در دامنۀ جنوبی سنگ‌کوه گسترده شده، قرارگرفته است و به سبب ارتفاع زیاد منطقه، آب‌وهوای خوبی دارد و دارای مزارع و مراتع سرسبز با پوشش گیاهی است. آب آن از طریق چند چشمۀ نسبتاً کم‌آب تأمین می‌شود و در سالهایی که میزان نزولات آسمانی کاهش می‌یابد، مردم روستا دچار مشکل کم‌آبی می‌شوند.
در گذشته اقتصاد اهالی روستای جوزک از طریق کاشت دیمِ گندم و جو در مزارع و مراتع اطراف روستا، و دامداری تأمین می‌شده است؛ اما امروزه جز در چند مزرعه و باغ کوچک در اطراف روستا فعالیت کشاورزی و تولیدی دیگری در محل وجود ندارد.
جمعیت این روستا در تابستان حداکثر 20 خانوار است، اما در زمستان در بسیاری مواقع روستا خالی از سکنه است. در سالیان جاری بیشتر مردم روستای جوزک به شهرهای مجاور به خصوص شهرک پردیس و بومهن مهاجرت کرده‌اند و از راه مشاغل موقت و ارائۀ خدمات عمومی زندگی خود را سپری می‌کنند. روستای جوزک را می‌توان جنوبی‌ترین روستای لواسان بزرگ و شهرستان شمیران نامید که در منتهاالیه جنوب شرقی آن واقع شده است.
روستای جوزک قدمت تاریخی ندارد، اما وجود بقایای سفالهایی که به صورت پراکنده در مزارع و مراتع اطراف روستا یافت شده است، حکایت از توجه عشایر و قبایل ساکن دشتهای ری و ورامین به این نواحی در طول تاریخ دارد و قطعاً آنان دامها و احشام خود را در تابستان برای چرا به این مناطق منتقل، و نیمی از سال را در آنجا سپری می‌کرده‌اند.

ناصر پازوکی طرودی

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 712
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست