سوره كوثر يكى از ملاحم و خبرهاى غيبى قرآن كريم است، چونكه خداوند بعد از ارتحال پيامبر اكرم بركتى در نسل آن جناب قرار داد به طورى كه در همه عالم هيچ نسلى معادل آن ديده نمىشود با آنكه اين همه بلاها بر سر ذريه پيامبر آوردند و گروه گروه آنها را كشتند.
با توجه به اينكه اين سوره مكى است و حكومت و امكانات در دست مشركان مكه بود و مسلمين در وضع خوبى نبودند و فرزندان پسرى پيامبر از دنيا رفته بودند و دشمنان هم زخم زبان مىزدند و پيامبر را ابتر مىناميدند و از آنجائيكه فرزند پسرى را تداوم بخش برنامه پدرى مىداشتند، لذا اميدوار بودند با رفتن پيامبر كسى نيست كه راه او و آئين او را ادامه دهد و پيامبر از اين جريان ناراحت بود و خداوند هم هنوز به پيامبر فاطمه(عليها السلام) را نداده بود.
نزول اين سوره در آن فضا و شرايط هم تسلىخاطر و بشارت بزرگ بر پيامبر بود تا در برابر ياوهگويىهاى دشمنان قلب مباركش آزرده نشود و در عزم آهنين او فتور و سستى راه نيابد و از انبوه جمعيت آنها و امكانات فراوان مادى كه در اختيار دارند نگران نشود، زيرا آن وجود نازنين اعطاء خير كثير را به پيامبر نويد مىدهد كه به احدى نداده است. از سوى ديگر پاسخ كوبندهاى به سران كفر و شرك و ضربهاى بود به اميدهاى دشمنان اسلام. و از طرف ديگر بصورت غيبى