سرماىشديد يا ترس از دزد و درنده و مانند اينها نتواند كفش يا جوراب را بيرون آورد، مسح كردن بر آنها اشكال ندارد و اگر روى كفش نجس باشد احوط آن است كه چيز پاكى بر آن بيندازد وبر آن چيز مسح كند و احتياط واجب آن است كه تيمّم هم بنمايد.
- {aمسأله 266 - a}اگر روى پا نجس باشد و نتواند براى مسح آن را آب بكشد بايد تيمم نمايد و احتياط واجب آن است كه جبيره هم نمايد.
وضوى ارتماسى
- {aمسأله 267 - a}وضوى ارتماسى آن است كه انسان صورت و دستها را به قصد وضو در آ ب فرو برد و يا آنها را اوّل در آب فرو برد و بعد به قصد وضو بيرون آورد و اگر موقعى كه دستها را در آب فرو مىبرد، نيّت كند و تا وقتى كه آنها را از آب بيرون مىآورد و ريزش آب تمام مىشود به قصد وضو باشد، وضوى او صحيح است و نيز اگر موقع بيرون آوردن از آب قصد وضو كند و تا وقتى كه ريزش آب تمام مىشود به قصد وضو باشد، وضوى او صحيح است.
- {aمسأله 268 - a}جائز نيست نيّت شستن دست چپ در وقتى كه فرو مىبرد آن را در آب بلكه بايد نيت شستن آن را در حال بيرون آوردن بنمايد با محافظه عدم ريزش آب از طرف آرنج بر كف دست تا مختلط نشود آب دست با آب كف دست و همچنين است حال دست راست اگر نشويد به آن دست چپ را.
- {aمسأله 269 - a}اگر وضوى بعضى از اعضاء را ارتماسى و بعضى را غير ارتماسى دهد اشكال ندارد.
دعاهائى كه موقع وضو گرفتن مستحب است
- {aمسأله 270 - a}كسى كه وضو مىگيرد مستحب است موقعى كه نگاهش به آب مىافتد بگويد: {a«بِسْمِ اللّهِ وَبِاللهِ وَالْحَمْدُ لِلهِ اْلَّذى جَعَلَ الماءَ طَهُوراً وَلَمْ يَجْعَلْهُ نَجِساً»a} و موقعى كه پيش از وضو دستخود را مىشويد بگويد: {a«اَللهُمَّ اجْعَلْنىمِنَ التَّوابينَa}