«مَنِ اتَّجَرَ بِغَيْرِ عِلْمٍ ارْتَطَمَ فِي الرِّبَا ثُمَّ ارْتَطَمَ.[1]
هر كس بدون علم و آگاهى به مسائل شرعى به تجارت بپردازد در ورطه رباخوارى خواهد افتاد.»
گاهى افراد بزرگتر، يك جوان يا نوجوان ناآگاه به مسائل شرعى و دينى را در مغازه خود مىگذارند و او ممكن است به دليل ناآشنايى با مسائل شرعى، دچار خلافهايى شود و كسب و كار وى را خراب و زندگى او را دچار حرام سازد.
گماشتن شاگرد ناآگاه به مسائل، مىتواند پيامدهاى ناگوارى در پى داشته باشد. بنابراين بايسته است كه افراد، نخست مسائل شرعى معامله، كار و كاسبى و تجارت را بياموزند، آنگاه وارد كار شوند تا همه چيز را به حرام آلوده نكنند.
^غش:
يكى ديگر از آفتهاى كسب و كار، غشّ در معامله است كه در احاديث به شدت از آن نهى شده است.
غش؛ يعنى خيانت و اين معناى جامعى است كه شامل: كلاهبردارى، تقلب، جعلسند، جعلامضا، دادن چك بدون محل و ساير راههاى شيطانى مىشود كه متأسفانه عدهاى از مردم به آن گرفتار هستند. بسيارى از دعاوى حقوقى و مالى كه وقت گرانبهاى دستگاه قضايى را مىگيرند از همين مقوله است.
تأسيس شركتهاى به اصطلاح مضاربهاى و ناگهان فرار و اعلان ورشكستگى دروغين، فروختن زمين و يا خانه يا ملك ديگرى و خانوادهاى را به بدبختى كشاندن، درست كردن مشكل واهى و بى مورد براى فردى، جنس بد را با جنس خوب مخلوط كردن و به جاى جنس خوب يا خارجى و درجه يك فروختن، ظاهر جنس را مرغوب و باطن و ته آن را نامرغوب قرار دادن، روى جعبه جنس درجه يك ريختن و ته جعبه يا گونى را جنس نامرغوب ريختن، ظاهرخانه را رنگ زدن و عيبهاى آن را پوشاندن