responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تاریخ و اصول روابط بین الملل نویسنده : جمالی، حسین    جلد : 1  صفحه : 134

بخشد. با تيرگى روابط بين چين و ويتنام، اين كشور در زمره اقمار شوروى درآمد.

كشورهاى لائوس و كامبوج نيز، يكى پس از ديگرى، در حوزه نفوذ اتحاد شوروى قرار گرفتند و تقريباً بطور دقيق، تئورى دومينو، صحت خود را نشان داد. بدين ترتيب، رقابت شوروى و آمريكا در جهان سوم به صورت تعارض نظامهاى سياسى و اقتصادى جلوه كرد.

قاره آفريقا و آمريكا: گسترش مناطق نفوذ در قاره آفريقا و آمريكا به شكل حمايت از جنبشهاى انقلابى يا ضد انقلابى خود را نشان داد. اتحاد شوروى در آنگولا از" M. P. L. A" (نهضت خلق براى آزادى آنگولا) حمايت مى‌كرد و در مقابل، آمريكا از" Unita" (اتحاد ملى براى استقلال كامل آنگولا) حمايت به عمل مى‌آورد. در همين راستا، سربازان كوبايى و آفريقاى جنوبى، به نيابت از ابر قدرتها، وارد آنگولا شدند و جنگ داخلى شدّت يافت. همچنين، مستعمرات از بند رسته پرتغال [1]، شامل موزامبيك، گينه بيسائو و ... در معرض انقلاب متمايل به شوروى قرار گرفتند. اتيوپى نيز جزو هم پيمانان شوروى درآمد. بدين ترتيب، آمريكا استدلال مى‌كرد كه در دهه تنش‌زدايى، شوروى بطور يك طرفه، مسابقه رقابت را ادامه داده و بر رقيب خود سبقت گرفته است. كشورهاى نيكاراگوئه و السالوادر صحنه‌هاى رقابت در قاره آمريكا بودند.

پيروزى انقلاب در نيكاراگوئه، خاطره كوبايى ديگر را در نيمكره غربى در اذهان زمامداران آمريكا تداعى مى‌كرد. پيروزى انقلاب نيكاراگوئه در 1979 م، آمريكاييها را مصمم ساخت كه با تقويت و تجهيز ارتش السالوادر، از پيروزى انقلابيون جلوگيرى كنند؛ انقلابيونى كه بطور طبيعى، خلاف منافع و خواسته‌هاى آمريكا عمل مى‌كردند. [2]

تشديد رقابت تسليحاتى بين آمريكا و شوروى‌

رقابت در سطح جنگ افزارهاى اتمى: ساخت سلاحهاى اتمى، على‌رغم هزينه‌هاى سرسام‌آور آن، به عنوان مركز ثقل رقابتها به شمار مى‌رفت. شوروى در پى تكميل و توسعه موشكهاى اس. اس 19، به ساخت موشك اس. اس 20 همت گماشت؛


[1] - انقلاب گل ميخك در پرتغال در سال 1974 موجب آزادى مستعمرات اين كشور در قاره آفريقا گرديد. اين سرزمينهاشامل «آنگولا، موزامبيك، گينه بيسائو، سائوتام و كيپ ورده» بودند كه تمايلات انقلابى در آنها در غليان بود.

[2] ر. ك. رنج ديكتاتورى نيكاراگوئه، الگ ايگناتيو و جنريج بروويك، ترجمۀ سيد احمد سيد طاهرى.

نام کتاب : تاریخ و اصول روابط بین الملل نویسنده : جمالی، حسین    جلد : 1  صفحه : 134
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست