responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 330

آذری


نویسنده (ها) : نرجس صراطی

آخرین بروز رسانی : پنج شنبه 4 خرداد 1402

تاریخچه مقاله

آذری \āzarī\، محله‌ای در جنوب غربی تهران، واقع در منطقۀ 17 شهرداری.
این محله با بیش از 6/ 82 هکتار وسعت از شمال به خیابان قزوین، میدان شمشیری (سه‌راه آذری) و خیابان 45متری زرند، از شرق به خیابان لقمان حکیم، از جنوب به خیابان شهید خوش‌قدم (به‌موازات مسیر راه‌آهن تهران ـ تبریز)، خیابان شهید اسدنژاد و خیابـان امین‌الملک (امامزاده حسن)، و از غرب به بزرگراه آیت‌الله سعیدی محدود است (نقشه ... ).
پیشینۀ شکل‌گیری این محله به سالهای آغازین دهۀ 1340 ش/ 1961 م بازمی‌گردد. تا پیش از آن، زمینهای این منطقه پوشیده از باغ و کشتزار یا گاوداری بود. اما پس از سال 1341 ش و اجرای قانون اصلاحات ارضی، سیل مهاجران از روستاها به شهرهای بزرگ، به‌ویژه تهران سرازیر شد و آنان‌که توانایی خرید خانه در محدودۀ تهران را نداشتند، در حاشیۀ شهر ساکن شدند.
به گفتۀ کهن‌سالان محلۀ آذری، در آن سالها تنی چند از متمولان، با خریدن باغها و کشتزارهای این منطقه، آنها را قطعه‌بندی کردند و به متقاضیان فروختند. بیشتر این متقاضیان مهاجرانی از آذربایجان بودند و ازهمین‌رو این محله نام «آذری» به خود گرفت. اما در سالهای پس از آن، مردمـان دیگری غیـر از آذربـایجـانیها نیز در آنجـا سکونت گزیدند.
قرارگیری محلۀ آذری در مبادی ورودی شهر تهران باعث گردید تا شمار چشمگیری کارگاه و کارخانۀ صنعتی در اطراف محلۀ آذری ایجاد شود. ازآن‌میان می‌توان به کارخانه‌های ریسندگی و لاستیک‌سازی اشاره کرد. همچنین یک کارخانۀ برق در خیابان سلیمانی وجود داشت که برق محلۀ آذری و دیگر محله‌های مجاور را تأمین می‌کرد.
پیش از آنکه خانه‌های محلۀ آذری به شبکۀ لوله‌کشی آب تهران متصل گردد، آب آشامیدنی این محله از طریق چاه و قنات، توسط شخصی نیکوکار به نام خوشه‌چین تأمین می‌شد («خلاصه ... »، بش‌ ).
با گسترش کالبدی شهر تهران، در دهۀ 1350 ش، محلۀ آذری به محدودۀ اصلی شهر تهران متصل شد و بافت مسکونی بر بافت صنعتی منطقه چیره گشت؛ ازاین‌رو، در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی کارخانه‌های این محدوده برچیده شدند و به شهرک صنعتی ولیعصر انتقال یافتند و ساختمان بسیاری از آنها به انبار کالا بدل شد.
قدیمی‌ترین مسجد محلۀ آذری، مسجد ابوالفضل (ع) است که در 1342 ش بنا شده است. با افزایش شمار باشندگان این محله، مسجدی دیگر به نام مسجد حمزه در 1347 ش توسط شخصی نیکوکار با کمک مردم محل ساخته شد.
محلۀ آذری یکی از آسیب‌پذیرترین محله‌های تهران به شمار می‌رود. تراکم بالای جمعیت، فرسودگی بافت شهری، کم‌عرض‌بودن گذرگاهها، کمبود مراکز خدمات بهداشتی، درمانی و امداد‌رسانی، و فضاهای ورزشی، آموزشی، فرهنگی و تفریحی از نقاط ضعف این محله است؛ دیگر اینکه خط ‌آهن تهران ـ تبریز تـا بهار 1392 ش از میان بافت شهری و از جنوب این محله می‌گذشت و از آن پس مسیر آن به تونلی زیرزمینی انتقال یافت و محوطۀ روی تونل که به شکل بایر رها شده، امروزه محل تجمع فروشندگان و خریداران مواد مخدر است («هویت ... »، بش‌ ).
از خیابانهای اصلی و معروف این محله، خیابان «قدرت پاکی» است که در سالهای آغازین پس از پیروزی انقلاب اسلامی به‌سبب توزیع گوشت یارانه‌ای در آنجا، به خیابان سازمان گوشت معروف شده بود.
از مراکز مهم محلۀ آذری می‌توان به ساختمان ناحیۀ 1 شهرداری منطقۀ 17، و 6 باب مسجد و دو باب مدرسه اشاره کرد («خلاصه»، بش‌ ).

مآخذ

«خلاصۀ تاریخچۀ محله»، «هویت تاریخی و وجه تسمیۀ محله»، پایگاه اطلاع‌رسانی سرای محلۀ آذری (مل‌ )؛ نقشۀ راهنمـای منطقۀ 17 تهران، گیتاشناسی، تهران، شم‌ 317؛ نیز:

Azari, www.azari.mytehran.ir.
نرجس صراطی

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 330
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست