responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 598

پنه، کوه


نویسنده (ها) : ناصر پازوکی طرودی

آخرین بروز رسانی : یکشنبه 17 آذر 1398

تاریخچه مقاله

پنه، کوه \ kūh-e pane\ ، کوهی بلند در شمال غربی روستای برگ جهان، در شمال شرقی روستای افجه و در شمال راه ارتباطی افجه و برگ جهان.
این کوه با میانگین بلندی 600‘2 متر از سطح دریا در °51 و ´5/ 42 طول شرقی، و °35 و ´57 عرض شمالی قرار دارد. در شمال کوه پنه، کوههای آدمک و تختی سلطان محمد، و در نقطۀ شمالی‌تر کوه اندار وجود دارد. در شرق کوه پنه گردنۀ سور واقع شده که بلندیهای میان روستای برگ جهان و مزارع میان‌رو و کناررو را تشکیل داده است. در جنوب غربی این کوه، دره‌های نسبتاً عمیقی وجود دارد که آبریز آنها پس از گذر از زیر جادۀ افجه به برگ جهان، به مزارع زیادآباد و گندم‌مجد، واقع در منتهاالیه شرقی محدودۀ لواسان کوچک و شرق روستاهای سبوکوچک و سبوبزرگ منتهی‌می‌شود و آنها را آبیاری می‌کند.
پنه در گویش محلی به معنی پهنه، فراخ و گشاد است. آبریز دره‌های شرق کوه پنه که شمار آنها نیز زیاد است، به حوضۀ آبریز رودخانۀ برگ جهان می‌رسد و ضمن آبیاری بخش عمدۀ باغهای آنجا و تأمین آب مصرفی روستای برگ جهان، مازاد آن به رودخانۀ جاجرود افزوده می‌شود. آب دره‌های سمت شمال و غرب کوه پنه به شاخه‌های پرشمار رودخانۀ افجه افزوده می‌شود. میزان آب این دره‌ها نسبتاً زیاد، و برخی از آنها مانند آب آبشار و درۀ چیک‌چیکک و آبشار پسچوئک دائمی‌اند. آب این دره‌ها پس از آبیاری اراضی دامنۀ غربی کوههای پنه به رودخانۀ افجه می‌ریزد و در تأمین آب باغهای افجه، هنزک و سینک نقش مهمی دارد.
گسترۀ سطح و دامنه‌هایِ دارایِ شیب تند کوه پنه نسبتاً زیـاد است و به حدود 9 کمـ2 می‌رسد. در این وسعت، مراتع گسترده با پوشش گیاهی انبوه و متنوع، شامل انواع گیاهان صنعتی و دارویی وجود دارد، اما به‌علت عدم حفاظت و مراقبت و چرای بیش از حد ظرفیت، به شدت رو به تخریب و نابودی‌اند و همچنین موجب جاری‌شدن سیلابها و شست‌وشوی پوشش خاکی آن می‌شود.

ناصر پازوکی طرودی

نام کتاب : دانشنامه تهران بزرگ نویسنده : مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی    جلد : 1  صفحه : 598
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست