نام کتاب : BOK35182 نویسنده : 0 جلد : 1 صفحه : 266
و گرفتن جايزه نيز براى كسى كه قرعه به نام او اصابت كرده است به عنوان وفا به آن شرط جايز نمىباشد.
تحصيل و نقد كردن سفتهها به وسيله بانكها
از خدماتى كه بانك انجام مىدهد، وصول كردن سفتههاى مشتريان مىباشد، به اين ترتيب كه قبل از سررسيد آن، وجود آن سفته را در آن بانك وشماره ومقدار وسررسيد آن را به متعهّد وامضاء كننده سفته اعلام وابلاغ مىكنند تا متعهّد سفته خود را براى پرداخت آن در سررسيد آماده كند وپس از وصول سفته مبلغ آن را در حساب مشترى منظور مىكنند و يا نقداً به مشترى مىپردازند وبراى اين خدمت كارمزد دريافت مىكنند.
وصول كردن چكهايى كه مشتريان در بانك مىگذارند نيز از اين قبيل است چنانچه چكى به عهده بانكى در شهر ديگر باشد و بانك آن چك را براى مشترى وصول كند، از مشترى كارمزد مىگيرد.
^ مسأله - اين عمل بانك - وصول كردن سفته و يا چكها براى مشتريان -، جايز است و گرفتن كارمزد نيز براى اين عمل جايز مىباشد به شرط اين كه بانك فقط در گرفتن اصل مبلغ سفته و يا چك دخالت داشته باشد، و چنانچه براى آن مبلغ سود و فايدهى نزولى قرار داده باشند در اين صورت تصدى بانك جايز نمىباشد. گرفتن كارمزد براى وصول مبلغ سفته و يا چك از نظر فقهى از باب جعاله مىباشد.
^ مسأله - گاهى متعهد سفته، پولى در نزد بانك دارد و در آن سفته قيد شده است كه در سررسيدش به آن بانك مراجعه كند و بانك مبلغ سفته را از حساب او برداشت كرده و به طلبكار نقداً بپردازد و يا در حساب طلبكار منظور نمايد واين كار به اين معنى است كه متعهّد سفته، طلبكار خود را به بانك حواله كرده وچون در نزد بانك پول داشته و بانك بدهكار او مىباشد، عمل حواله صحيح بوده و احتياج به قبول ندارد.
بنابر اين فرض جايز نيست كه بانك براى پرداخت بدهى خود كارمزد دريافت
نام کتاب : BOK35182 نویسنده : 0 جلد : 1 صفحه : 266