نام کتاب : BOK35182 نویسنده : 0 جلد : 1 صفحه : 284
بيمه و ابتدا و انتها و مدّت بيمه تعيين گردد.
^ مسأله - مىتوان قرارداد بيمه را با تمام اقسام آن از باب عقد هبه معوضّه تصحيح كرد، به اين معنى كه بيمه كننده مبلغى را به طور ماهيانه يا ساليانه يا يك جا به بيمهگر هبه مىكند و در ضمن عقد هبه به بيمهگر شرط مىكند كه در صورت پيشآمد و رخداد هر نوع خسارتى كه در بيمه نامه ذكر شده، بايد بيمهگر آن را جبران كند و بر بيمهگر نيز واجب است به اين شرط وفا كند و خسارت بيمه كننده را جبران كند، بنابراين عقد بيمه كه به تمام اقسام آن يك نوع هبه معوّضه است، جايز و صحيح است.
^ مسأله - چنانچه بيمهگر در صورت پيشآمد خسارتى بر بيمه كننده، از جبران آن خوددارى كند و به شرط هبه عمل ننمايد وخسارت نپردازد، بيمه كننده خيار تخلّف شرط دارد و مىتواند قرارداد بيمه را فسخ كند و آنچه از اقساط بيمه پرداخت كرده است، مسترد داشته و پس بگيرد.
^ مسأله - در صورتى كه بيمه كننده اقساط بيمه را به طور تمام و كمال اقدام پرداخت نكند، بر بيمهگر واجب نيست كه خسارت وارده را جبران كند و بيمه كننده حق ندارد آنچه از اقساط بيمه پرداخت كرده است، مسترد بدارد و پس بگيرد.
^ مسأله - براى صحّت قرارداد بيمه مدّت معيّنى اعتبار نشده است كه بايد يك ساله باشد يا دو ساله و يا بيشتر بلكه تابع آنچه طرفين بيمهگر و بيمه كننده اتّفاق كردهاند، مىباشد.
^ مسأله - اگر عدّهاى جمع شوند و بر تأسيس شركتى كه سرمايه شركت را به طور مشترك از مال خودشان بگذراند اتفاق كنند و هريك از شركاء و يا يكى از آنها در ضمن عقد شركت بر ديگران شرط كند كه چنانچه پيشآمد ضرر وحادثهاى بر جان و يا مال و يا ماشين و يا چيز ديگر او وارد شود، با تعيين نوع حادثه، شركت بايد خسارت آن حادثه را از سود عايد خود جبران كند، در صورت وقوع حادثه واجب است شركت به اين شرط عمل كند وخسارت او را جبران كند.
يكى از قواعد مسلّمه عقلانيه اين است كه اگر شخصى يا قومى بر حسب ضوابط
نام کتاب : BOK35182 نویسنده : 0 جلد : 1 صفحه : 284