از تقلب و خيانت دورى كن؛ زيرا هر كس در حق ديگران خيانت كند به مالش خيانت مىشود و اگر مال نداشته باشد به اهل و ناموسش خيانت مىشود!»
دقت در حديث فوق و پيامدهاى بدى كه غش در حق مردم دارد، كافى است كه انسان را از اين كار بازدارد. نانوايى كه آرد دولتى را كه حق مردم است به قيمت آزاد به دامداران مىفروشد بايد بيشتر به فكر قيامت خود باشد تا امروز خود.
7 /همانگونه كه زياد كردن نور روى جنس و آن را عالى و زيبا در چشم مشترى نشان دادن درست نيست، فروش جنس در تاريكى نيز به گونهاى كه مشترى نتواندجنس را خوب ملاحظه كند، اشكال دارد.
هشام بن حكم مىگويد: من در تاريكى ميوه مىفروختم، امام موسىبن جفعر عليه السلام مرا ديد و فرمود:
«يَا هِشَامُ إِنَّ الْبَيْعَ فِي الظِّلِّ غِشٌّ وَ إِنَّ الْغِشَّ لَا يَحِلُّ.[1]
اى هشام! فروختن جنس در تاريكى غش است و غش، حلال نيست.»
8 /يكى از انواع غشها كه از ديرزمان مرسوم بوده، آب در شير كردن است ورسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم اين كار را نهى كردهاند؛ زيرا غش و خيانت است.[2]
9 /يكى ديگر از انواع غشهاى رايج اين است كه جنسهاى پست و درجه پايين را ته جعبه و جنسهاى خوب را روى جعبه مىگذارند و مشترى به اين وسيله گول مىخورد. اين كار نيز خيانت است.
رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم در بازار مدينه به مردى برخورد كرد كه گندم مىفروخت. حضرت فرمود: گندم خوبى دارى! قيمت آن چقدر است؟ آنگاه خداوند وحى كرد كه زيرآن را نگاه كن! حضرت دست بردند و نگاه كردند و متوجه شدند ته آن جنس بد ريخته است. حضرت فرمودند:
مَا أَرَاكَ إِلَّا وَ قَدْ جَمَعْتَ خِيَانَةً وَ غِشّاً لِلْمُسْلِمِينَ.[3]