responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تاریخ سیاسی معاصر ایران نویسنده : تلاشان ، حسن    جلد : 1  صفحه : 253

تماسهاى تلفنى حمايت خود را به شاه اعلام كرد. از جمله تماس تلفنى كارتر بعد از كشتار 17 شهريور صورت گرفت كه باعث تقويت روحيه پريشان شاه شد.

پس از شكست دولت شريف امامى، شاه ارتشبد ازهارى را مأمور تشكيل دولت نظامى كرد. زمانى كه «سوليوان» سفير آمريكا در تهران خواستار نظر مقامات آمريكايى شد، در پاسخ ضمن تأييد اقدام شاه حمايت خود را از هر گونه تصميمى در جهت تثبيت اوضاع و سركوبى مخالفان اعلام داشت! از اين مرحله به بعد اختلاف نظرهاى شديدى درباره چگونگى مهار انقلاب، خروج يا عدم خروج شاه از ايران در بين دولتمردان ايران بروز كرد ولى آمريكاييها همچنان در پى تقويت روحيه متزلزل شاه به وسيله اعلام حمايت از وى بودند. آنها ضمن ارائه راه حلهاى گوناگون از روى كارآمدن دولت ميانه رويى مانند بختيار حمايت كردندولى در مجموع دست شاه را در سركوب انقلاب بطور كامل بازگذاشتند. [1]

بختيار شرط پذيرش پست نخست وزيرى را خروج شاه از ايران قرار داد. آمريكا طى پيامى از شاه خواست جهت بالابردن شانس بختيار در جلب نظر مخالفان دست از طفره رفتن درباره خروج از ايران بردارد. دولت آمريكا ضمن حمايت از بختيار، ژنرال رابرت هايزر را به ايران فرستاد. از جمله مأموريتهاى وى جلب حمايت سران ارتش در حمايت از بختيار بود. در همين زمان پيامى از جانب كارتر براى حضرت امام خمينى (ره) ارسال شد كه سه نكته مهم در آن وجود داشت اول اينكه بختيار مورد حمايت آمريكاست و از ايشان خواست كه از وى حمايت كند. دوم اينكه مخالفت با بختيار خطر دخالت ارتش را در پى دارد و سوم اينكه حضرت امام (ره) عجله اى براى رفتن به ايران نداشته باشند. حضرت امام (ره) در جواب، دولت بختيار را غير قانونى قلمداد كرد وديگر اينكه اگر كودتايى در ايران انجام گيرد مردم از چشم شما مى‌بينند و اگر شما حسن نيت داريد بايد جلوگيرى كنيد، به دو نكته اول آن پاسخ داد. آمريكا كه در صدد خريدن وقت براى بختيار بود تا بتواند بر اوضاع مسلط شود با ورود امام (ره) به ايران اين نقشه را مواجه با شكست ديد.


[1] روِیاروِیِی انقلاب اسلامِی اِیران و آمرِیکا، جمِیله کدِیور، ص 185 و 188 ـ 192.

نام کتاب : تاریخ سیاسی معاصر ایران نویسنده : تلاشان ، حسن    جلد : 1  صفحه : 253
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست