responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : زندگی ائمه نویسنده : رفیعی، علی    جلد : 1  صفحه : 256

ب- آشكار نمودن دانش خدادادى ويژه رهبران الهى: امام جواد عليه السلام در موقعيّتى قرار داشت كه لازم مى‌نمود قطره‌اى از درياى بى‌كران علم الهى خود را براى مردم آشكار سازد. وى پس از شهادت پدر در مسجد پيامبر صلى الله عليه و آله بر فراز منبر رفت و فرمود:

من محمد بن على‌الرضا و جواد هستم. من داناى به انساب مردم در صلب پدرانشان مى‌باشم. من به نهان و آشكار و نيز آينده امور شما آگاهم؛ علمى كه خداوند پيش از آفرينش آفريده‌هايش به ما عطا كرده است و تا پس از فناى آسمان‌ها و زمين‌ها از آن بهره‌منديم. و چنانچه همدستى اهل باطل و حاكميّت گمراهان و فتنه شكّاكان نبود سخنى مى‌گفتم كه پيشينيان و آيندگان از آن به شگفت آيند.

سپس دست بر دهان نهاد و فرمود: اى محمّد! سكوت كن آن‌گونه كه پدرانت پيش از تو سكوت كردند. [1]

پاسخگويى آن حضرت به سى‌هزار مسأله در يك مجلس [2] بيانگر فزونى پرسش‌هاى گوناگون از آن حضرت از يك سو و احاطه آن بزرگوار به مسائل در زمينه‌هاى مختلف از سوى ديگر است.

ج- ابراز كرامات: از حضرت جواد عليه السلام با كمى سنش كرامات زيادى نقل شده است.

بيشتر اين كرامات به منظور تثبيت پايه‌هاى امامت و تحكيم عقايد افراد صورت مى‌گرفت؛ چه آن كه صدور عمل خارق‌العاده از فردى كه ادعاى امامت مى‌كرد از نشانه‌هاى امامت و جانشينى او از رسول خدا صلى الله عليه و آله بشمار مى‌رفت. عُمارة بن زيد مى‌گويد: از امام جواد عليه السلام پرسيدم: نشانه امام چيست؟ فرمود: اين است كه توانايى اين كار را داشته باشد. سپس دستش را بر روى سنگى نهاد، بگونه‌اى كه آثار انگشتانش در


[1] - بحارالانوار، ج 50، ص 108

[2]- على بن ابراهيم به نقل از پدرش اين موضوع را چنين نقل مى‌كند: گروهى از مردم نواحى و اطراف پس از كسب‌اجازه به حضور ابوجعفر عليه السلام رسيدند و در يك مجلس از سى هزار مسأله پرسيدند. امام در حالى كه ده سال داشت به تمامى پرسش‌هاى آنان پاسخ گفت (كافى، ج 1، ص 415 و بحارالانوار، ج 50، ص 93). علامه مجلسى پس از نقل اين روايت، پرسش و پاسخ از سى هزار مسأله در يك مجلس را مستبعد و غير متعارف مى‌داند. سپس وجوهى را در تبيين و توضيح مراد ذكر مى‌كند از جمله: حمل بر مبالغه، يا اين كه در خاطر سؤال كنندگان پرسش‌هاى فراوان هم سنخى بوده كه با پاسخگويى امام به بعضى از آن پرسش‌ها از بقيّه نيز جواب داده شده است. يا اين كه رقم سى هزار اشاره است به فزونى آنچه از سخنان موجز آن حضرت استخراج مى‌گردد

نام کتاب : زندگی ائمه نویسنده : رفیعی، علی    جلد : 1  صفحه : 256
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست