responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : رویدادهای تاریخ اسلام نویسنده : ---    جلد : 3  صفحه : 112

2. تاریخ ابن اثیر، ج10، ص625؛ العبر، ج4، ص44؛ شذرات الذهب، ج4، ص60؛ النجوم الزاهره، ج5، ص229؛ دائره المعارف الاسلامیه، ج7، ص309.

 

3. النجوم الزاهره، ج5، ص120؛ القلانسی، ص210؛ تاریخ ابن اثیر، ج10، ص130؛ البدایة و النهایة، ج12، ص195؛ قضاة دمشق، ص44.

 

520 ق / 1126 ـ 1127م1

 

رویدادها

 

بوهمند دوم حکومت انطاکیه را تحویل گرفت. بوهمند اول (کبیر) امیر انطاکیه، پس از بازگشت از اروپا در سال 501ق / 1107م درگذشت. پسرش بوهمند دوم هنگام مرگ پدر، خردسال بود و با مادرش در شهر «اوترانتو» ایتالیا می زیست. چون به هجده سالگی رسید، در رأس ناوگانی متشکل از 24 فروند کشتی، روانه شام شد و در بندر «سویدیه» پیاده شد. در میان استقبال کنندگان او بالدوین دوم، پادشاه بیت المقدس بود که حکومت انطاکیه را به او واگذار کرد و دخترش آلیکس (Alix) را به ازدواج وی درآورد، و آلیکس دختری به نام کنستانس به دنیا آورد.

 

دولت اتابکیان موصل: درگذشت امیر آقسنقر اتابکی و جانشینی پسرش عزالدین مسعود. پس از مرگ عزالدین نیز عمادالدین زنگی به جای او نشست.

 

وقایع نظامی

 

صلیبیان و جنگ بر سر شهرها

 

رفنیه: صلیبیان به فرماندهی پونس (Pons) امیر طرابلس، شهر رفنیه را به محاصره خود درآورده، آن را تصرف کردند.

 

دمشق: تلاش صلیبیان برای دستیابی به دمشق: صلیبیان به ریاست شاهان و فرماندهان خود گرد آمدند و روانه دمشق شدند و در «مرج الصفر» اردو زدند.

 

طغتکین، حاکم دمشق، فرماندهان ترکمن ها در دیاربکر و دیگر شهرها را فرا خواند. آنان با سپاهیان خود آمدند و صلیبیان را شکست دادند.

 

درگذشتگان

 

ابن بشیر تنوخی؛

 

ابن رشد (الجد)؛

 

ابن عتاب؛

 

ابن هبه اللّه علوی؛

 

ابوبکربن رحیم؛

 

اثاربی؛

 

اقسنقر برسقی؛

 

طرطوشی (ابوبکر)؛

 


طلحه نعمانی؛

 

غزالی (ابوالفتوح)؛

 

مطامیری.

 

ابن بشیر تنوخی

 

محمدبن عبدالصمدبن بشیر تنوخی مهدوی. وی عرب تنوخی و از اهالی مهدیه بود و به آنجا منسوب است. وی از شاعران و مدیحه سرایان امیر علی بن یحیی بن تمیم صنهاجی بود. شعرش از لطافت معنا و استواری سبک برخوردار بود. در توصیف، زبردست بود و در قصیده ای به توصیف ناوگانی که امیر علی بن یحیی در مرز مهدیه مستقر کرده بود، پرداخت. این ناوگان رزمی سلاح های آتشین داشت. در آن اشعار، خطاب به امیر می گوید:

 

«برای دشمنان پولادین آهنگی آراستی که دیوانه وار آهنگ آنان می کند. چونان کوه های استوار، جز اینکه وسط دریا را بی باکانه می شکافد و در شب سیر می کند. نیزه ها و تیرهایی در اطراف ناو همانند خوشه های گندم و یا درختان خاردار که در دامنه کوه روییده باشند، جلوه می کند. آتش از آن زبانه می کشد و دود آن روز روشن را تبدیل به شب تیره و تار می کند. زبانه آتش راست و خم می شود؛ چون ماری که زبان آتشین خود را به راست و چپ بچرخاند. مارهایی دیدم گویی از دوزخ بیرون آمده باشند؛ جگرهای دشمنان را می گداخت و می پخت». 2

 

ابن رشد (الجد)

 

ابوالولید، محمدبن احمد، قاضی القضاه قرطبه، از بزرگان مذهب مالکی و نیای ابن رشد، فیلسوف معروف (محمدبن احمد، متوفای 595ق) بود. وی دانشمند و صاحب منصب بود. از تألیفات اوست: المقدمات الممهدات در احکام شرعی، مختصر شرح معانی الآثار طحاوی، الفتاوی، اختصار المبسوط و جز آن. وی در هفتاد سالگی و در قرطبه درگذشت. 3

 

ابن عتاب

 

ابومحمد، عبدالرحمان بن عتاب قرطبی از حافظان حدیث در اندلس و از دانشمندان تفسیر، لغت و فقه بود. به قرائت های گوناگون قرآن آشنا بود. برای بهره بردن از دانش او از هر سو به دیدن وی می آمدند. در 87 سالگی درگذشت. 4

 

ابن هبة اللّه علوی

 

محمدبن محمدبن هبه اللّه شریف علوی حسینی طرابلسی، اهل طرابلس شام بود. چون خطر صلیبیان به طرابلس نزدیک شد،

نام کتاب : رویدادهای تاریخ اسلام نویسنده : ---    جلد : 3  صفحه : 112
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست