نام کتاب : کتاب احکام و حقوق کودکان در اسلام نویسنده : --- جلد : 1 صفحه : 573
همچنين اميرالمؤمنين(عليه السلام) خطاب به فرزندش امام مجتبي(عليه السلام) ميفرمايد: آيا دوست داري در غذا خوردن آدابي به تو بياموزم که اگر رعايت کني بي نياز از پزشک و دارو شوي؟ جواب داد: آري يا اميرالمؤمنين. فرمودند:
يکي از ابعاد وجودي انسان، اجتماعي بودن اوست که در مقام تربيت بايد مورد توجّه قرار گيرد. بنابراين، از جمله حقوقي که فرزندان بر والدين دارند، تربيت نمودن آنها به آداب و اخلاق اجتماعي است، تا استعدادهاي آنها در عرصه حيات اجتماعي شکوفا شود و بتوانند به صورت فعّال و موفق، در اجتماع حضور يابند.
مقصود از تربيت اجتماعي، پرورش دادن فرزندان بر اساس التزام به آداب اجتماع و اصول ارزشمند اخلاقي است، به طوري که از همان دوران کودکي بتوانند در جامعه حضور يابند و از حسن رفتار و ادب و تعادل روحي و رواني، و خِردورزي در برخورد با ديگران، برخوردار باشند.
البتّه تربيت اجتماعي با ديگر مراحل تربيتي نيز مرتبط بوده و جداي از ساير مراحل، قابل تحقّق نخواهد بود. اسلام به عنوان ديني جامع نگر، به آداب و اخلاق اجتماعي، عنايت خاصي دارد و دستورهاي ارزنده در اين باره صادر نموده است. عفو و بخشش، احترام به شخصيت ديگران، تواضع، نظم و انضباط، محبت متقابل، رعايت حقوق ديگران، جرأت و
[1] . شيخ صدوق، الخصال(2 ـ 1): 228، ح67، وسائل الشيعة 245:24، باب2 من ابواب آداب المائدة، ح8.
نام کتاب : کتاب احکام و حقوق کودکان در اسلام نویسنده : --- جلد : 1 صفحه : 573