- {aمسأله 292 - a}كسى كه نمىتواند وضو بگيرد بايد نايب بگيرد، كه او را وضو دهد و چنانچه مزد هم بخواهد در صورتى كه بتواند بايد بدهد، ولى بايد خود او نيّت وضو كند و با دست خود مسح نمايد، و اگر نمىتواند بايد نايبش دست او را بگيرد و به جاى مسح او بكشد، و اگر اين هم ممكن نيست بايد از دست او رطوبت بگيرد و با آن رطوبت سر وپاى او را مسح كند.
- {aمسأله 293 - a}هركدام از كارهاى وضو را كه مىتواند به تنهايى انجام دهد، نبايد در آن كمك بگيرد.
{aشرط دوازدهمa} آن كه استعمال آب براى او مانعى نداشته باشد.
- {aمسأله 294 - a}كسى كه مىترسد كه اگر وضو بگيرد، مريض شود يا اگر آب را به مصرف وضو برساند ترس داشته باشد از تشنگى خودش يانفس محترم ديگرى هلاك شود نبايد وضو بگيرد، ولى اگر نداند كه آب براى او ضرر دارد و وضو بگيرد، و بعد بفهمد ضرر داشته به احتياط واجب وضو باطل است و به وظيفهاش كه تيمم است عمل كند.
- {aمسأله 295 - a}اگر رساندن آب به صورت و دستها به مقدار كمى كه وضو با آن صحيح است ضرر ندارد و بيشتر از آن ضرر دارد، بايد با همان مقدار وضو بگيرد.
{aشرط سيزدهمa} آن كه در اعضاء وضو مانعى از رسيدن آب نباشد.
- {aمسأله 296 - a}اگر مىداند چيزى به اعضاء وضو چسبيده ولى شك دارد كه از رسيدن آب جلوگيرى مىكند يا نه بايد آن را برطرف كند يا آب را به زير آنبرساند.
- {aمسأله 297 - a}اگر زير ناخن چرك باشد، وضو اشكال ندارد ولى اگر ناخن را بگيرند بايد براى وضو آن چرك را برطرف كنند، و نيز اگر ناخن بيشتر از معمول بلند باشد، بايد چرك زير مقدارى را كه از معمول بلندتر است برطرف نمايند.
- {aمسأله 298 - a}اگر در صورت ودستها و جلوى سر وروى پاها به واسطه سوختن يا چيز ديگر برآمدگى پيدا شود، شستن ومسح روى آن كافى است و چنانچه سوراخ شود رساندن آب بزير پوست لازم نيست، بلكه اگر پوست يك قسمت آن كنده شود، لازم نيست آبرا بزير قسمتى كه كنده نشده برساند، ولى چنانچه پوستى كه كنده شده گاهى به بدن مىچسبد و گاهى بلند مىشود بايد آن را قطع كند يا آب را بزير آن برساند.