responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : ترجمه قرآن نویسنده : طاهرى قزوينى، على اكبر    جلد : 1  صفحه : 419


7- به ياد آر آن گاه كه از تو و [ساير] پيامبران [بخصوص‌] نوح و ابراهيم و موسى و عيسى فرزند مريم پيمان گرفتيم [1] [كه در راه انجام وظايف رسالت، پايدار و شكيبا باشيد]، و از همه آنان پيمان محكمى گرفتيم.
8- تا [خدا] صداقت راستگويان [از امتهاى پيامبران‌] را بازجويى كند [2]، و براى انكار ورزان عذابى دردناك آماده كرده است.
9- اى مؤمنان، نعمت خداى را بر خود به ياد آوريد، در آن هنگام كه سپاهيانى [از قبايل عرب‌] بر شما تاختند و ما تند بادى [سخت‌] و سپاهيانى [از فرشتگان‌] كه آنها را نمى‌ديديد، به مقابله آنها فرستاديم [3]؛ و خدا همواره به آنچه مى‌كنيد بيناست،
10- آن گاه كه از فراز و نشيب [شهر] شما، بر شما هجوم آوردند و چشمها [از وحشت‌] خيره مانده و جانها به گلوگاه رسيده بود و [پاره‌اى از شما] نسبت به خدا گمانهايى [نادرست‌] مى‌برديد [4].
11- آنجا [بود كه‌] مؤمنان مورد آزمايش قرار گرفتند و [پاره‌اى از آنها از بيم دشمنان‌] به سختى پريشان خاطر شدند.
12- و آن گاه كه دورويان و بيمار دلان مى‌گفتند: وعده‌هاى [پيروزى‌] خدا و پيامبرش فريبى بيش نبود [5]،
13- و آن گاه كه گروهى از آنها گفتند: اى مردم مدينه [6]، اينجا جاى درنگ نيست، [به شهر] بازگرديد؛ و گروهى از آنها هم از پيامبر اجازه [بازگشت‌] مى‌خواستند و مى‌گفتند: خانه‌هاى ما بى‌حفاظ است؛ در حالى كه بى‌حفاظ نبود، و تنها قصد فرار داشتند.
14- اگر از اطراف شهر مورد هجوم قرار گيرند و از آنها درخواست شود كه به شرك و بى‌ايمانى بازگردند، بر [پذيرش‌] آن [فتنه‌] جز اندكى درنگ نخواهند كرد.
15- [حال آنكه‌] آنها قبل از اين با خدا عهد بسته بودند كه [در جنگ‌] به عقب باز نگردند؛ و پيمان خدا مورد بازخواست قرار خواهد گرفت.

[1]- اشاره به دستور قاطعى است كه در آيه 35 سوره احقاف (46) آمده است: فَاصْبِرْ كَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ. علامه طباطبائى ضمن اشاره به آيه 81 آل عمران (3) عقيده دارد كه اين ميثاق، وحدت كلمه و عدم اختلاف در آن است، و اللَّه اعلم.
[2]- براى توجيه افزوده، به آيه 109 مائده (5) توجه فرماييد.
[3]- اشاره به جنگ احزاب است كه قبايل مختلف عرب در سال پنجم هجرى به تحريك و كمكهاى مالى يهوديان مدينه متحد شدند و براى جنگ با مسلمانان و از ميان برداشتن پيامبر عازم مدينه شدند. وقتى خبر توطئه آنها رسيد، به دستور پيامبر اطراف شهر خندق حفر گرديد تا دشمن قادر به ورود به شهر نباشد؛ لذا اين جنگ به جنگ خندق نيز معروف شده است، پس از آنكه دشمن بيست روز پشت خندقها موضع گرفته بود، در يك شب طوفانى باد سختى ورزيد و خيمه‌هاى آنها را در هم كوبيد، فرداى آن شب با به جاى گذاشتن بخشى از اموالشان، وحشت زده و بدون اخذ نتيجه بازگشتند، در همين جنگ بود كه عمرو بن عبد ود پهلوان نامى عرب در يك نبرد تن به تن با حضرت امير على (ع) كشته شد و اين امر در تضعيف روحيه دشمن تأثير عميقى داشت. جنگ احزاب نيز مانند همه جنگ‌هاى پيامبر (ص) دفاعى بود؛ به آيه 190 بقره (2) و نيز آيات 8 و 9 ممتحنه (60) توجه فرماييد.
[4]- شبيه موردى كه در جنگ احد براى بعضى از لشگريان پيش آمد و در آيه 154 آل عمران (3) به آن اشاره شده است.
[5]- از مقايسه اين آيه با آيه 22 همين سوره (احزاب)، دو زاويه برخورد متمايز دورويان و مؤمنين ثابت قدم، در برابر امرى واحد بروشنى مشاهده مى‌شود.
[6]- يثرب نام قديمى مدينه است.

نام کتاب : ترجمه قرآن نویسنده : طاهرى قزوينى، على اكبر    جلد : 1  صفحه : 419
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست